Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Uživatelé si začali stěžovat na to, jak se chová modul Ryzen Master v grafických ovladačích Radeonů. Dle dostupných informací se totiž bez ptaní i upozornění mění nastavení PBO a Precision Boost.
FabledWarrior (197) | 5.4.20226:00
No to je tragédie, drtivá většina uživatelů počítačů na takové věci vůbec nesahá, protože netuší k čemu to je. AMD jim možná chtělo pomoct protože proč ne? A v určitých situacích dovolilo zapnutí PBO. Co se může stát? PBO stejně hlídá teploty procesoru, takže kdyby člověk neměl dostatečné chlazení, tak PBO spíš nefunguje, ale kdyby měl, dostane nějaký výkon navíc a o nic se nemusí starat.

Nicméně pokud to byl záměr, mohli o tom uživatele informovat nějakou jednoduchou zprávou nebo upozorněním, kterému by rozuměl i člověk, který tomu moc nerozumí :D
Pokud to záměr nebyl, tak to se to za chvíli opraví a žádná tragédie se neděje. Horší by to bylo, kdyby výkon brali, ale oni ho dávají...
Odpovědět1  3
durib (290) | 5.4.202212:08
Takže já si po několika dnech hraní vyladím nastavení přesně pro můj kousek křemíku, aby mi ho následně AMD bez zeptání přepláclo nějakou jejich dafault hodnotou ­- to ti jako přijde OK? Vždyť to přepisovalo i hodnoty nastavené přímo v BIOS!
Přitom stačilo jen dát upozorňující hlášku. BFU by odklepl ­"recommended setup­" a znalý by dal ­"I know, do not remind again­".
Odpovědět1  0
FabledWarrior (197) | 5.4.202214:00
Jsi v tomhle případě v minoritě. Kdo si dneska několik dní hraje s nastavením procesoru, když to vše lze zařídit automaticky od výrobce? Dělá to už minimum lidí a i já, který jsem to dělal vždy a nedovedl jsem si představit, že bych to neudělal se svým HW, to už dávno nedělám, protože proč dneska...?

S tou hláškou jsem to napsal v podstatě stejně, že to tam mohli dát a byl by klid.
Odpovědět0  1
durib (290) | 5.4.202214:18
Že je někdo v minoritě a většině BFU je to teď šumák, na závažnosti nic nemění. IT musí být deterministické, aby nám mohly spolehlivě sloužit. Protože nakonec se tyhle praktiky ­"my víme nejlépe­" stejně dříve či později dotknou i těch BFU třeba v podobě smazaných dat při aktualizaci Windows.
Je nezbytné to zarazit už v počátku, jinak budeme mít z IT, které nám původně mělo usnadnit práci, nepřehlednou džungli a intenzivně zažívat nejistotu, co mi ten poslední update asi zase podělal ...
Odpovědět1  0
FabledWarrior (197) | 6.4.20225:39
Samozřejmě, že máš pravdu. Jako úplně bez vědomí uživatele zasahovat takhle do nastavení by prostě nemělo být.

Mně to jen připomnělo situaci s grafickýma kartama od AMD, kde každý druhý nadával na to, že to jsou takové DoDo produkty ­(dodělej si doma­). No a když AMD tenhle způsob otočí a všechno udělá samo, tak je zase zle.

Ale znovu opakuji, že takový zásah do nastavení bez jakéhokoli upozornění je sám o sobě špatný.
Odpovědět0  1
durib (290) | 4.4.202216:09
opraví. Bez upozornění zasahovat do uživatelských nastavení je sviňárna, kterou bych od AMD nečekal.
Když jsem si to nějak nastavil, tak jsem k tomu měl asi důvod. Až budu chtít vaše auto­-tune, tak si ho sám zapnu.
Ach jo AMD, v poslední době jedna bota za druhou.
Odpovědět5  3
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.